March 27, 2012

Părul - reguli şi obiceiuri proprii

De când “blogger-esc” am învăţat foarte multe lucruri noi şi utile despre întreţinere şi frumuseţe, însă marea majoritate a articolelor pe care le-am scris sunt despre îngrijirea tenului, a unghilor sau machiaj aşa că simt nevoia să scriu ceva şi despre îngrijirea părului.

Sunt foarte mândră de părul meu ondulat natural, însă nu este tot timpul uşor să îmi întreţin buclele: trebuie să am grijă când şi cum îl pieptăn, să îmi tund frecvent vârfurile şi să folosesc produsele potrivite. Nu fac exces de zel în privinţa “podoabei mele capilare”, dar am micile mele obiceiuri. Vreau ca aici să împart cu voi ceea ce am învăţat în speranţa că vă poate fi de folos.

Mă pieptăn înainte de a-mi spăla părul

După cum vă spuneam, parul meu este creţ, iar pieptănatul îl poate face să arate urât, ridicat în toate părţile, ce mai: total nearanjat! Totuşi e clar că nu pot sări peste acest pas. Prin urmare, prefer să îmi pieptăn părul bine, înainte de a-l uda. Dacă voi efectuaţi  acest ritual după spălare, este important să ştiţi că părul ud este slăbit, iar rezistenţă scăzută la periaj vă poate face să pierdeţi mai multe fire decât e normal.

Dacă aveţi un păr ce se încâlceşte uşor vă recomand spray-urile pentru descurcarea firelor. Sunt bune şi miros foarte plăcut.

remington-products.com
Indiferent dacă aveţi părul rezistent sau sensibil, e bine să folosiţi o perie bună, care să nu smulgă şi / sau un pieptăn cu dinţii de lemn.

După ce îmi spăl părul, îl înfăşor într-un prosop pentru a absorbi excesul de apă. Dacă obişnuiţi să vă frecaţi părul cu proposul nu veţi face decât să bruscaţi şi să trageţi de firele de păr care se vor rupe şi se vor roade în timp.
Dacă nu este absolut necesar şi vremea îmi permite, îmi las părul să se usuce singur. Atunci când utilizez totuşi fohenul încerc să nu seletcez temperatura sau viteza cea mai mare.

Pentru cele ce au părul creţ şi doresc să îl menţină aşa le recomand neaparat unul cu un difuzor, precum cel din imagine (eu am un model de la Remington asemănător cu acesta).

Folosesc produsele potrivite

lakme.com
Vă daţi seama că până să ajung aici am experimentat toate prostiile pentru păr creţ. Unele au fost bune, altele absolute inutile, dar în final mi-am găsit produsele preferate la salon. Coafeza mea e foarte drăguţă şi mi le vinde la preţurile la care le primeşte şi ea, aşa că reuşesc să fac economie. Până acum, cele mai bune rezultate le-am avut cu produsele pentru bucle de la Lakme (spumă şi cremă - cea din dreapta), însă mi s-au potrivit şi cele de la Matrix (tot din gama pentru păr ondulat).

Dacă la produsele de styling sunt foarte dedicată acestor branduri, pentru întreţinere încerc să fiu mai conservatoare şi să aleg şampoane din incrediente naturale, fără sulfaţi sau parabeni. Mai fac excepţii (când mă las cucerită de un review citit sau de un produs nou apărut pe piaţă ce promite marea şi sarea), dar fac tot posibilul să fiu atentă la incredientele conţinute. În prezent, am în baie acest şampon (imaginea din stânga jos).
Am cumpărat şamponul  Nature's Gate deoarece am vrut să încerc un produs pt. scalp sensibil. Este bun, blând cu părul, însă nu m-a impresionat în mod deosebit. Dacă doriţi un produs natural pe site-ul iherb.com găsiţi multe alte şampoane fără conservanţi, sulfaţi sau parabeni pentru toate tipurile de păr fie el cu sau fără probleme speciale.

O altă variantă bio ar fi să vă faceţi şampon singure din nuci indiene de săpun, însă mie mi se pare prea multă bătaie de cap. (Dacă aţi încercat nucile de săpun pentru şampon sunt curioasă cum vi s-au părut).
amazon.com

Ca balsam folosesc în prezent un produs din colecţia pentru păr ondulat de la John Frieda de care sunt destul de mulţumită până acum (după ce îl voi folosi o perioadă mai îndelungată voi reveni cu impresii şi mai multe detalii - imaginea sa în dreapta).

În afară de acestea îmi aplic săptămânal o mască de păr. Acum folosesc un ulei tratement cu extract de ghimbir de la Boots, care se încălzeşte când este masat pe părul ud - am scris despre el aici. În ceea ce priveşte măştile mai fac cercetări, dar până în rpezent favorita mea a fost masca pt. bucle de la Matrix (este cea din gama verde).

Deşi creşte greu, îmi tund părul frecvent


Având părul ondulat foarte greu pot să observ că ar creşte. În ultimii ani, m-am tuns o singură dată mai radical (până la bărbie), în rest doar îmi tund vârfurile. Mi-aş dori foarte mult să am părul lung, puţin mai jos de umeri, dar "în zadar suspin şi sufăr", nu am reuşit niciodată să îl am mai lung de umeri, deşi am încercat diverse tratamente şi am o alimentaţie cât de sănătoasă posibil.


Nu folosesc produse de styling zilnic


Asta depinde de părul fiecăruia. Al meu are zile când stă perfect chiar fără să aplic cremă de bucle, spumă sau fixativ şi zile în care arată oribil orice aş face. În acele zile în care sunteţi mulţumite de cum arată, lăsaţi la o parte produsele cosmetice, placa, ondulatorul şi permiteţi-i părului să respire.


Sper că v-am fost cît de cât de folos. Nu deţin încă secretele părului perfect, dar acestea sunt regulile şi tabileturile mele. Credeţi că sunt bune sau aveţi voi alte idei mai eficiente? Vă aştept cu mare drag comentariile!

4 comments:

Adelina Radu said...

Interesanta postarea.Si eu am obiceiul sa il pieptan dupa ce ma spal.Acum am invatat ca de fapt trebuie pieptanat inainte.Si eu dupa ce ma spal imi pun un prospot in cap pentru cateva minute apoi ma usuc, ce-i drept la viteza cea mai mare.

Adelina Radu said...

Felicitari pentru postari, unul este mai interesant decat celalat!  Am avut si eu parul lung, rebel pana la brau, si incercam o multitudine de produse, dar parca dupa mai multe folosiri nu eram multumita cu nici una. Dupa ce am nascut-o pe fiica mea mi-am taiat parul scurt si de atunci asa o port si nu mai am nemultumiri. Este mai comod si mai modern. 

Adelina Radu said...

Pe mine ma termina cautarea unui sampon bun, de mult nu am mai gasit un sampon bun ptr parul meu. AM sa incerc samponul de care ai scris tu Nature's Gate, sunt f curioasa....

Adelina Radu said...

Nu pot sa spun ca e un sampon deosebit, am folosit si produse mai bune. E totusi bland cu scalpul si are incrediente naturale

În data de 9 aprilie 2012, 17:52, Disqus <
> a scris: