May 19, 2013

Barcelona - Partea a2a (FC)

Sursa foto: www.fcbarcelona.com
Vă povesteam săptămâna trecută despre superba arhitectonică a Barcelonei și mai exact despre realizările geniului numit Antoni Gaudi. Astăzi vreau să vă vorbesc despre un alt aspect pur catalan: FC Barcelona! Cele ce mă cunsoc personal sau mă "citesc" de mult timp știu deja că sunt microbistă. Da, îmi place fotbalul și nu datorită unui băiat (iubitul meu nici măcar nu este microbist), îmi place pur și simplu (e o draguste pură și necondiționată să spunem așa).

Disclaimer: Aș vrea ca acest articol să nu sperie persoanele ce nu îndrăgesc fotbalul. Am încercat să scriu despre echipă într-o manieră cât mai simplă, ce să vă facă să îmi înțelegeți oarecum pasiunea și să rămîneți pe blog până la finalul articolului.

În urmă cu aproximativ opt ani am vizitat Madridul și bineînțeles stadionul celebrei echipe, Real Madrid. Santiago Bernabeu m-a impresionat prin amploarea sa: este un loc superb, luxos, măreț, demn pentru a celebra o echipă de talie mondială. Trebuie să vă spun că iubeam fotbalul deja la acea vreme, dar nu găsisem încă acea echipă care să placă inimi mele, de care să mă îndrăgostesc. Dar pentru că îmi doream tare mult să fiu și eu "fana" dedicate a cuiva și implicit trăiam starea numită "caut și eu o echipă, dar nu găsesc", am decis să fiu fana Realului.

Însă ulterior aveam să descopăr că nu era vorba de dragoste adevarată! Nu… 3 ani mai tărziu i-am trădat cu nerușinare, recunosc, am fraternizat cu inamicu’. În 2008 am pășit pentru prima data pe Camp Nou, stadionul iubitei echipe catalane și am simțit ceva diferit, a fost dragoste la primul șut aș putea spune! Da, am fost o trădătoare nesimțită, dar știți voi, inimi nu îi poți impune pe cine să iubescă.
În 2008, pentru prima dată pe Camp Nou

Să vă povestesc mai exact la ce mă refer: Camp Nou este un stadion de aproximativ 90.000 de locuri, fiind „casa” oficială a celor de la FC Barcelona. Este un loc măreț, superb amenajat, dar poate nu la fel de luxos precum inamicul său mai bogat și protejat de familia regală, Realul. La prima vedere te izbește lozinca de pe stadion „Mas que un club” și te vei întreba „la ce se referă”? Dar pentru a înțelege de ce Barcelona este mai mult decât un club va trebui să mergi la un meci și să trăiești emoția fiecărei pase alături de suporteri.

Primul meci la care am participat a fost o victorie categorică a Barcei, un meci de campionat împotriva celor de la Valiadolid, ce s-a încheiat cu scorul de 6-0. Am cântat imnul, am încurajat jucătorii, am strigat lozincile galeriei și m-am bucurat de victoirie. Așa m-am îndragostit acolo, pe stadion iremediabil de această echipă, iar inima mea a deveni „blaugrama”.
Victoria incontestabilă din 2008!
Acum vom reveni în prezent și mai exact la ultima mea excursie de anul acesta în superbul oraș catalan. Am dorit foarte tare să ajung din nou să îmi văd echipa favorită și în ciuda prețului destul de mare al biletelor, am vrut să le fiu aproape în semifinala Champions League unde aveau să îi întâlneasca pe cei de la Bayern Munchen. 
Înainte ca meciul să înceapă

Vă spun drept că deși optimistă de felul meu, nu am mers la stadion cu așteptări foarte mari. Ne bătuseră în tur cu 4-0, iar noi aveam să îi întâmpinăm pe nemți cu o echipă cu un moral destul de scăzut (mulți jucători importanți urmau să lipsească de pe teren datorită accidentărilor sau a altor probleme, dar nu am să vă mai obosesc cu detalii). Inevitail, am pierdut, dar eu sunt fericită că am fost alături de ei, să trăiesc fiecare pasă, să sufăr pentru fiecare gol primit (sau dat, Oh Pique, mi amigo/estimat amic) ți să îi încurajez până la final. 
Primele minute ale meciului
Mi-aș fi dorit mult ca Barca să dea un gol pentru că speram din suflet ca și prietenul meu să înțelegă de ce m-am îndrăgostit de această echipă. Nu a fost să fie, însă a urmărit atent jocul și a spus că i-a plăcut meciul și atmosfera. Deh, măcar atât dacă nu mi-am ales un microbist! Dar mai bine așa, nu mi-ar fi plăcut nici să trăiesc cu unul ce să mă oblige să mă uit la meciurile „fascinante”d in Divizia A sau, mai rău, la meciurile locale ale ciprioților (dap, sunt chiar mai slabi decât ai noștri!).
Repriza a doua
Deși am pierdut pe 30 aprilie, câteva zile mai târziu Barca avea să îmi aducă din nou fericirea în suflet, ei câștigând din nou Campionatul Spaniei pentru a 22a oară.
Moment din meciul Barcelina - Bayern Munchen, semifinal Champions League 2013
În final, vreau să vă arat un mic filmuleț (cam prost filmat, știu, încercam să îmi încurajez echipa în același timp) ce redă stadionul și momentul în care înainte de meci se cântă imnul echipei. Dacă nu ați înțeles prea clar versurile din filmulețul meu, mai jos găsiți varianta oficială
sau varianta mai veselă

Versurile în limba Catalană
Tot el camp
és un clam
som la gent blaugrana
Tant se val d'on venim
si del sud o del nord
ara estem d'acord, ara estem d'acord,
una bandera ens agermana.
Blaugrana al vent
un crit valent
tenim un nom el sap tothom:
Barça, Barça, Baaarça!

Jugadors, seguidors,
tots units fem força.
Son molt anys plens d'afanys,
son molts gols que hem cridat
i s'ha demostrat, i s'ha demostrat,
que mai ningu no ens podrà torcer.
Blaugrana al vent
un crit valent
tenim un nom el sap tothom:
Barça, Barça, Baaarça!

Ce spuneți de echipa mea favorită? Vouă vă place fotbalul? Dacă da, care e echipa pe care o preferați?

Sper că v-a făcut plăcere să citiți acest articol și sper că am reușit să vă transmit puțin din atmosfera de pe stadion pentru a putea cât de cât să îmi înțelegeți pasiunea!


O zi minunată!

5 comments:

Adelina Radu said...

ce mocuta ai in prima poza! pe mine nu m-a impresionat stadionul - deh, eu si fotbalul, baba si mitraliera :)

Adelina Radu said...

Nu ma mai incanta fotbalul, postarea ta e draguta :)

Adelina Radu said...

am abandonat demult placerea de a ma uita la meciuri, nu aveam o echipa preferata, cautam doar calitate, sa joace si nu conta tara, etc :)

Adelina Radu said...

Eu nu sunt microbista, recunosc ca ma mai uitam la meciuri mai "importante" unde intr-adevar este vorba de fotbal nu doar de accidentari si faulturi si asa mai departe, cate un meci zici ca ii gala de kickbox! Eu sunt fan baschet :D
Te felicit pentru postare :)

Adelina Radu said...

Era aiurea rau cand nu imi placea nici o echipa, de cand sunt fana Barcelona, totul a prins farmec!