May 12, 2013

Barcelona - Partea întâi (Gaudi)

Vă spuneam la începutul acestei săptămâni că tocmai m-am întros de la Barcelona unde mi-am petrecut sărbătorile pascale și am fost rugată să vorbesc mai pe larg despre acest oraș superb. Prin urmare, astăzi vă voi povesti ce am descoperit eu în vacanțele petrecute în acest oraș superb și sper că experiențele mele să vă ajute și pe voi în viitoarele călătorii pe meleagurile catalane.

Antoni Gaudi
Sursa foto: wikipedia
Pentru că am făcut multe lucruri în vacanță cred că ce mai bine ar fi să vă descriu cele vizitate pe parcursul mai multor postări. Așadar, astăzi vă voi vorbi despre geniul artistic al arhitectului Antoni Gaudi.

Mi se pare greu de crezut că cineva nu a a auzit de Gaudi, celebrul arhitect catalan, dar totuși, povestind despre vacanța mea cu colegii de birou am observat cu mirare că multă lume nu a auzit de el așa că am să îi fac o mică introducere.

Antoni Gaudi s-a născut în anul 1852 într-un sătuc din apropierea Barcelonei. Încă de mic copil a dezvoltat o pasiune pentru arhitectură, iar la vârsta adolescenței s-a mutat în capitala catalană pentru a urma universitatea de arhitectură. Nu a fost un elev excelent deoarece nu se putea obișnui cu tehnicile conformiste ale vremii sale, dar a reușit să își termine studile. Se spune că la festivitatea de absolvire, decanul facultății de arhitectura a spus publicului înainte de a îi înmâna diploma că "avem de-a face cu un geniu sau un om de-a dreptul nebun".

Deși i-a fost greu la început, fiind un tânăr necunoscut de la țară, s-a remarcat cu ajutorul prietenului său Eusebi Guell, omul de afaceri catalan pentru care Gaudi a construit prima sa clădire (Palatul Guell) și cu care a colaborat ulterior în crearea altor minunății Barceloniene (Parcul Guell și altele).

Pentru a-l descoperi pe Antoni Gaudi în Barcelona vă recomand să participați la turul gratuit oragnizat de cei de la Runner Beans. Turul reprezintă o incursiune în lumea arhitectului unde cu ajutorul unui ghid veți afla detalii despre viața sa și veți vedea totdată cele mai frumoase clădiri realizate de acesta. 

Turul se desfășoară zilnic fie soare, fie ploaie și participarea la acesta nu necesită achitarea unei taxe. Totuși, la final fiecare participant va plăti după bunul plac suma pe care o consideră de cuvință. Noi am plătit 20 de euro (fiind 2 persoane) și ni s-a părut un tur foarte informativ la un tartif convenabil. Au fost și persoane care au plătit 10-15 euro pe cuplu, însă noi am considerat că atât merită ghidul nostru (Jessie) pentru tur pentru că a fost o plăcere să o ascultăm și să învățăm cele spuse de ea (părerea mea despre acest tur se găsește și pe Trip Advisor aici).

Turul mai sus amintit include include însă doar o vizualizare de afară a obicetivelor, dar ulterior noi am făcut o vizitită completă, întrând în toate obiectivele. Am început așadar turul cu Placa Reial locul care reprezintă prima și singura lucrare publică a lui Gaudi, acesta realizând două lampadare (accesul gratuit)

a urmat Palatul Guell (intrarea este 12 euro și include ghid audio, iar in prima duminică din fiecare lună accesul este gratuit)
Stânga - palatul Guell, dreapta - casa Baltlo (interior)

după aceea Casa Batlo (intrarea este 20,35 euro și include ghid audio)

urmată de Pedrera (numită si Casa Mila) mai mare, dar poate nu la fel de spectaculoasă precum Batlo, întrece orice așteptare prin acoperișul deosebit (intrarea 16,5 euro, iar ghidul audio costă 4 euro - eu am ales să nu iau ghidul) 

iar în final Sagrada Familia (intrarea e 14,8 euro, însă coada va fi imensă așa că eu vă recomand să vă cumpărați biletele de pe internet. Le-acum cumpărat on-line și le-am ridicat de la un ATM al Casa Caixa)

O altă minunăție creată de Gaudi este Parcul Guell (vizita sa nu este inclusă în tur, dar se menționează de parc pe parcurs). Deși a fost realizat cu scopul de a fi un complex rezidențial unde cei bogați să poată cumpăra teren și să își ridice case, planul nu a avut succesul scontat, doar trei persoane ajungând să locuiască acolo (Gaudi, Guell și un prieten de-al lor). Ulterior a fost donat orașului de familia Guell și a devenit parc public (accesul e gratuit).


Ce pot să spun e că universul său e de-a dreptul fascinant. Pentru unii, casele sale le sunt un kitch, pentru alții sunt superbe, cert este totuși faptul că toată lumea îi recunoaște geniul. Pe mine m-a impresionat prin inovațiile sale și prin faptul că la vremea sa el inventase deja tehnologii tridimensionale si făcea design in spațiu precum fac astăzi arhitecții în programe performante (pentru cunoscători, aș spune că avea propiriul său 3D max). 

Sper că v-au plăcut cele spuse de mine și că v-am stârnit curiozitatea. Auziseră-ți până acum de Gaudi? Ce părere aveși de creațiile sale?

Pentru a evita comentariile deplasate, menționez că nu am nici o afiliere cu organizatorii turului Gaudi sau cu obiectivele amintite. Acest articol reprezintă părerea mea despre o experiență personală.

15 comments:

Adelina Radu said...

Faina descriere :) si poze frumoase! Abia astept restul postarilor :D

Adelina Radu said...

Superbe, eu m-am intors pe 1 martie din Barcelona, si mai vreeeau, deja!

Adelina Radu said...

Ai facut un lucru minunat, Adelina! Interesant, concis si presarat cu imagini...mi-a placut foarte mult. Nu stiam mare lucru de Gaudi, decat ca a fost un mare arhitect catalan, autorul unor monumente importante, dar nu stiam cu exactitate care. Apreciez si faptul ca ne-ai dat detalii si cu privire la costurile biletelor. Multimesc! Mi-a facut o reala placere articolul.

Adelina Radu said...

mda.. ma gandeam eu ca ai disquss de a trebuit sa stau dau refresh de cateva ori ca sa pot comenta..
nu stiam detalii despre Gaudi.
E impresionanta in interior Sagrada - desi am fost de cateva ori la Barcelona, nu am intrat niciodata din cauza cozii. Hmm.. anul trecut pe vremea asta am fost si eu in Barca, dar n-am apucat sa scriu nimic pe blog..
foarte frumos realzat articolul tau!

Adelina Radu said...

Ce lectura interesanta intr-o zi de Duminica :x

Adelina Radu said...

Genial! Cred ca e superb acolo

http://btl-allysa.blogspot.ro/ e blogul meu daca iti face placere te invit sa te abonezi :*

Adelina Radu said...

Multumesc Maria, ma bucur ca ti-a placut.

Adelina Radu said...

Merita sa intri in majoritatea obiectivelor, ascund lucururi impresionane inauntru. Voi nu ati stat mult insa, asa ca e de inteles ca ai vazut-o doar de afara.

Adelina Radu said...

Ma bucur ca ti-a placut Irina! Voi mai reveni cu detalii despre Barcelona!

Adelina Radu said...

Te cred, e frumos orasul, parca ascunde ceva magic in el.

Adelina Radu said...

Ma bucur ca ti-a palcut si voi face tot posibilul sa ma tin de cuvant.

Adelina Radu said...

Sa stii ca am avut aceeasi reactie vizavi de Gaudi. Eram convinsa ca nu exista om trait in civilizatie care sa nu fi auzit de el si totusi, am ramas speechless cand am observat cata lume habar n-avea.. ce sa asteptam in alte domenii? :(

Sagrada Familia mi se pare impresionanta ori de cate ori o vad in vreo poza si-mi doresc foarte mult s-o vad si live.

(Alina lui Brumarel)

Adelina Radu said...

Iti doresc sa ai ocazia sa o vezi live cat de curand. Biletul de intrare inauntru e destul de scump, insa eu zic ca ai ce vedea. Vitralile sunt superbe si se vad doar de inauntru.

Adelina Radu said...

Vreau și eu în Barcelona ! ^_^

Adelina Radu said...

E un oras frumos, sa te duci neaparat!