April 20, 2012

Paștele grecesc

Nu sunt foarte religioasă, însă cred în bine, cred în Dumnezeu și respect sărbătorile ortodoxe. Fiind într-o țară cu populație preponderent grec-ortodoxă mă așteptam ca Biserica să respecte aceleași tradiții cu care am fost crescută, dar situația sărbătorilor Pascale s-a dovedit a fi diametral opusă.

În urmă cu doi ani, proaspăt emigrantă în Cipru, m-am gândit să particip la slujba de Înviere și să iau lumină așa cum fac toți creștinii în această noapte Sfântă. Mare a fost uimirea mea când am realizat că în loc de înconjurarea Biserici cu lumânării în mână, grecii obișnuiesc să facă un foc mare în curtea acesteia. Iar când spun foc mare, să știți ca e mare de-a binelea! Cei mai încântaţi de focul acesta mare sunt copii care aruncă  bucuroşi în el cu petarde, cutii de vopsea şi alte tâmpeni ce rezultă în explozii şi bubuieli de sperie toate vietăţiile pe o rază de 2 kilometrii.

Dacă în primul an am simțit căldură focului Pascal de la mai bine de 200 de metri, în anii următori am evitat să mai particip la slujba de Înviere de aici. Nu mi-o luați în nume de rău, însă această tradiție locală nu mă face să mă simt mai aproape de Dumnezeu cum aş dori să mă simt la o slujbă religioasă, şi chiar mai mult, ritualul ăsta mă înspăimântă.

Anul trecut de Paște am fugit departe de nebunia locală și mi-am petrecut Săprbătorile la Istanbul (unde am simţit că am "ratat" Paştele pentru că turcii sunt în marea majoritate de credinţă musulmană), însă în acest an am decis să rămânem în ţară. Am dorit să mergem la biserică din nou, însă sunetul asurzitor al petardelor ne-a făcut să ne răzgândim. Totuși, înainte de ora 12 am urcat pe acoperișul blocului în care locuim pentru a asculta puțin slujba (avem o biserica foarte aproape de noi) și pentru a privi grandoarea focurilor ce lăsau impresia ca mistuie orașul (click pe poză pentru mărire - menţionez că acel bloc ce apare în poza are 4 etaje).

Din păcate, nu am reușit să surpind întreg peisajul Pascal urban (caracterizat prin cele circa 5 focuri mari ce au fost vizibile de unde stau), dar am reușit să fotografiez focul de la biserica din vecini.

Deşi afară era un Paşte mai altfel, la noi în casă a fost linişte şi pace aşa că voi încheia prin a vă pune o poza cu oăle roşii făcute anul acesta.

 
Hristos a înviat!


6 comments:

Adelina Radu said...

Adevarat a inviat ! sarbatoarea este in sufletul tau...nu fi suparata !

Adelina Radu said...

Asa e, e sarbatoare in sufletele noastre. Nu sunt suparata, le respect traditia, doar ca e putin diferit si greu de inteles pentru mintea mea "traditionalista" :)

Adelina Radu said...

Adevarat a inviat! Iubita, foarte fain ti-au iesit ouale! Ale noastre tot timpu au pete :P

Adelina Radu said...

Adevarat a Inviat! Ce tampenie, asta cu focul. Eventual ai putea sa te duci la slujba si sa stai pana incepe focul :))

Adelina Radu said...

Hi Adelina, I am Adelina:) Nice to meet you!  I am happy to join you blog and follow you! Would you like to follow me back?
xoxo

http://adelinaalexander.blogspot.com/

Adelina Radu said...

Sure Adelina. The problem is that I tried to view your blog, but the pictures are not loading :( You have an idea why this is happening?

2012/5/7 Disqus