August 6, 2015

Vacanță în Iordania - Marea Moarta și Iordanul

Bună fetelor! Astăzi vreau să vă povestesc despre vacanța mea de Paște în Iordania. Am ales aceasta țară pentru a-mi petrece mica vacanță de Paște deoarece doream să revăd un prieten drag care s-a mutat recent înapoi în Iordania și nu am avut ocazia să ne luăm rămas mult. În plus, mi-am spus că este o destinație relativ aproape și că ar fi recomandat să o vizitez acum, dacă tot sunt la o aruncătură de băț.

Dacă vă interesează să vizitați această țară pentru început trebuie să căutați un zbor spre Amman, capitala Iordanie. Noi am zburat cu compania Royal Jordanian, singura care are zbor direct din Cipru. A fost un zbor plăcut, dar biletul a fost destul de scump pentru durata și distanța parcursă, fiind necesar să plătim circa 290€ de persoană (zborul durează aproximativ o oră, o oră și 10 minute).

În cele 6 zile petrecute în Iordania am vizitat Ammanul, am fost la Iordan și la locul de botez a lui Iisus Hristos, ne-am plimbat la Marea Moarta și am explorat impresionanta Petra.

În articolul de astăzi vă voi povesti despre prima mea zi de vacanță, incluzând câteva sfaturi de călătorie.

În primul rând trebuie să știți că aeroportul din Amman (Queen Alia International Airport) este situat la aproximativ 40 de km de centru orașului. Pentru a ajunge în oraș aveți posibilitatea să luați un taxi (care vă va costa aproximativ 20-25 de Dinari cursa) sau autobusul Express (3,25 Dinari/personă). Cel de-al doilea vă va lăsa la stația Tabarbour (atenție, nu e pe strada Tabarbour - locația aici), având pe drum o singură oprire la the 7th Circle (locație 7th Circle aici). Stația finală a autobusului este aceasta, stația mai veche, Abdali ne mai fiind folosită. Din Tabarbour puteți să luați un taxi sau diverse autobuse spre alte destinații, însă despre acestea nu am mai multe detalii (despre autobusul către Petra vă voi scrie în zilele ce urmează).

Așadar, eu am luat busul Express până la stația Tabarbour de unde ne-a luat prietenul nostru și am mers împreună spre Marea Moartă, dar dacă vă intereseaza să luați taxi până la mare, prețul acestuia ar trebui să fie 35 de Dinari (prețul fix dacă îl luați din aeroport). 
Râul Iordan (privit din partea Iordaniană)
Am început vacanța așadar cu o vizită la Iordan si la locul în care s-a botezat Iisus. Vă spun despre "locul" botezului deoarece acesta nu a fost în Iordan ci în apropierea râului. Deși istoricii nu pot localiza cu exactitate spațiul, eu am vizitat de această dată locul pe care Iordanienii îl consideră corect. Vizita la locul botezului și pe valea Iordanului a costat 10 Dinari de persoană, deși nu vă pot garanta că acesta este prețul corect. Noi am ajuns acolo la ora 16 și ni s-a spus de la poarta că locul e închis, dar i-am spus paznicului că am venit de departe și ne-au lăsat înauntru, însă fără a ne da bilet. Ulterior am văzut ca paznicii au mai facut astfel de "exceptii" pentru vre-o încă 20 de turiși care au venit după noi.
În stânga este locul în care s-a botezat Iisus (sau unul dintre posibilele locuri, exactitatea geografică fiind un subiect ce încă se discută)
Seara respectivă și ziua următoare am petrecut-o la un hotel pe malul mării Moarte. Din păcate, datorită vântului puternic, ne-a fost interzis să intram cu totul în apă, așa că am experimentat "flotabilitatea" Mării Moarte doar cu piciorușele. Mi-a părut tare rău deoare eram foarte curioasă să simt cum e să plutești în această apă foarte sărată.

Dacă doriți și voi să mergeți pe cont propriu la Marea Moartă vă recomand să vă cautați cazare din timp, prețurile hotelurilor din zonă fiind destul de piperate. Noi am găsit cu greu o cameră la Winter Valley Warwick Resort & Spa pentru aproximativ 95 de euro. E drept că a fost un hotel de 4 stele, dar nici nu am avut prea multe opțiuni în zonă. Am ales să stăm la acest hotel deoarece avea plajă privată (dacă nu sunteți obișnuiți cu cultura locală, trebuie să știți că aici lumea s-ar putea să nu aprecieze costumele de baie dacă acestea nu vă acoperă din cap până în picioare). Hotelul nu este situat pe malul marii, însă este în apropierea sa. Principalul dezavantaj al acestui hotel ar fi că este departe de oraș (sau de zona turistică) si nu veți găsi nimic în zona. Dacă doriți să mergeți la un restaurant va trebui să luați neaparat un taxi. Noi am stat însă o singură noapte și a fost potrivit pentru o ședere scurtă.

Sper că v-a plăcut această postare! În săptămânile ce urmează voi încerca să vă scriu și despre Amman și Petra.

No comments: