September 13, 2019

Îngrijirea tenului – Stiința dincolo de mit – Partea 1

Îmi amintesc cu nostalgie perioada liceului când începea să mă preocupe îngrijirea tenului și arta machiajul. La vremea aceea cunostințele mele se rezumau doar la idei preluate din reviste la modă, din nișele de beauty ale forumurilor sau la produsele promovate în cataloagele celor de la Avon. Am avut și eu perioada mea de prostie pură în care am folosit scruburi sau în care am aplicat măști cu zeamă de lamâie pe ten (crezând probabil că îi dau pielii doza necesară de vitamina C, naiba știe ce era în capul meu la vremea aceea) și doar genetica și tinerețea m-au ajutat să nu îmi distrug tenul.

Au trecut mai mult de zece ani de la acele experimente halucinante și deși nu sunt o specialistă în dermatologie, pot spune că știu mult mai bine ce și când pot aplica pe tenul meu și de ce produse nu trebuie să mă ating nici ca ultimă resursă. Însă nu toată lumea a avut la dispozitie timpul, resursele mele  să se documenteze. Unele poate nu au avut acces la aceleși surse de informare, altele poate aveau doar 10 ani când eu îmi aplicam primele mele măști de tip peel-off și mă simțeam precum o zeiță, altele poate nu au avut până acum curiozitatea, așa că am să încerc să sintetizez în câteva rânduri tipurile de produse cosmetice pe care le folosesc. Totodată, sper că aceste articole vor răspunde la întrebările celora care care adesea mă întreabă ce produse să folosească și de ce.

Produsele hidratante

Cremele (sau loțiunile, tonerele, gelurile, serumurile) hidratante sunt produse absolut necesare în îngrijirea tenului. Indiferent de tipul de ten pe care îl aveți este benefic să folosiți un produs hidratant, corect formulat. Dacă ați auzit până acum că tenul gras nu are nevoie de hidratare, vă recomand să aprofundați subiectul deoarece producția de sebum a tenului si nivelul acestuia de hidratare sunt noțiuni diferite.
Toate aceste fiind spuse, cremele hidratante sunt menite să hidrateze și nimic mai mult. În ciuda beneficilor promovate de unii producători de cosmetice, o simplă cremă hidratanta nu vă va vindeca acnea și nici nu vă va scăpa de riduri, acestea fiind condiții mult mai greu de ținut sub control. Totodată o cremă nu vă va putea face tenul minunat dacă voi nu vă hidratați corespunzător. Produsele hidratante însă pot îmbunătății aspectul general al pielii, hidratând zonele uscate și facând ridurile fine mai puțin evidente. Aceste produse pot avea la bază apă sau uleiuri și pot conține totodată proteine, glicerină, ceruri, lactate sau uree. Deși am spus că o cremă hidratantă simplă nu e suficientă, un produs antirid poate fi la bază unul hidratant la care s-au adăugat alte ingredient active precum retinoizii, exfolianți , antioxidanți  șamd (dar pentru asta trebuie să căutați cu atenție și nu să cumpărați prima cremă zărită pe raft).

Produsele de proteție solară

Poate mă veți încadra în categoria nebunelor care folosesc protecție solară și iarna, dar asta e, îmi asum. Studiile au demonstrate că este aboslut necesar să folosim producție solară în fiecare zi în care ne expunem la soare, fie chiar și când razele acestui nu reușesc să încalzească, iar prin expunere mă refer la simpla ieșire din casă, chit că doar mergeți la muncă și nu intenționți să stați pe o terasă la soare.
Eu personal aplic un produs cu protecție solară chiar și în acele zile în care nu ies din casă, dar în care soarele își face apariția la geamul meu. Stau într-un apartament cu orientare spre sud-vest, iar dupa ora 3-4 după amiaza, casa mea e îmbăiată de soare. Singurele zile în care nu aplic SPF sunt cele ploioase, cu nori groși, în care știu că nu am nici o șansă să mă vadă soarele.
Am ținut să menționez protecția solară înainte de a vorbi de alte produse, deoarece dacă nu ne protejăm tenul de efectele nocive ale UVA și UVB, restul pașilor sunt degeaba (poate nu complet degeaba, dar riscați să faceși mai mult rău sensibilizând tenul cu acizi sau retinoizi, dacă nu veți aplica SPF).
Produsele de protecție solară se impart la rândul lor în mai multe categorii, unele incluzând filtre chimice, altele filtre fizice, iar altele pe amandouă. Sunt diverse resurse pe internet care vă ajută să înțelegeți mai bine filtrele de protecție și ce ingredient trebuiesc sau nu evitate în compoziția unui produs cu SPF. Dacă doriți să intru și eu în detalii, pot revenii cu un articol pe viitor.

Retinoizi

Aceasta denumire se referă la compuși ai vitaminei A precum retinolul sau acidul retinoic. Aceste ingrediente au fost îndelung studiate și s-a demonstrat ștințific că sunt benefice pentru repararea pielii deteriorate și la reducerea liniilor fine și a ridurilor. Subiectul retinoizilor este atât de vast și complicat încât nu voi încerca să intru în detalii pentru că mi-e teamă să nu o dau pe lângă subiect.
Retinoizi sunt ingrediente ce ajută pielea să își revină (fiind recomandați pentru tenurile acneice și chiar și pentru cei ce doresc reducerea cicatricelor post-acneice), ajută la netezire a ridurilor, având totodată rol de antioxidanți. Prin toate aceste caracteristici, retinoizii sunt folosiți intr-o varietate de probleme de piele, fiind cel mai adesea ingredientele ce dau eficiență cremelor anti-rid.
Spre deosebire de protecția solară, unde marea majoritate nu aplică cantitatea necesară, produsele pe bază de retinol/retinoizi trebuiesc folosite cu atenție și introduse treptat în rutina, preferabil în perioada de iarnă, când soarele nu e la fel de puternic (și categoric seara).
A treia stricluță de la stânga este Emulsia Granactive Retinoid 2% de la The Ordinary
Retinolii se găsesc în magazine în concentrații variate de la 0,1% la 1%, iar produse mai potente se pot cumpăra pe bază de prescriptive medicală în urma unui consult dermatologic. O grijă deosebită trebuie să acorde asupra acestui aspect cei cu tenul sensibil, predispus la eczeme sau rozacee pentru care e recomandat să înceapă cu concentrații mici. Cea mai mare greșeală pe care o pot face cei ce încep să folosească retinoizi este să fie prea agresivi cu tenul prin utilizarea retinolului, folosind o concentrație prea mare, aplicând produsul prea des sau în cantitate prea mare.

Articolul continuă în partea a doua cu detalii despre acizii hidroxi, antioxidanți și peptide.

No comments: