June 5, 2024

2 zile în Scoția - itinerariu - ziua 2

Articol scris in 2019 

Continuarea itinerariului în Scoția - prima zi detaliată aici

Am început cea de-a doua zi cu un mic dejun în St Andrews unde am mâncat la The Cottage Kitchen (ii gasiti aici). Localul servește un minunat mic dejun scoțian, iar noi nu ne-am dat în lături de la a încerca delicatesele locale precum black pudding și haggis, care s-au dovedit a fi foarte gustoase.

Am continuat să explorăm orașul făcând o plimbare prin centrul vechi și ajungând la The Church of St Mary on the Rocks, ruinele unei grandioase biserici din secolul al 11-lea ce a fost locația primului colegiu de preoți laici din Scoția. Traseul nostru a continuat cu ruinele castelului St Andrews, pe care ne-am mulțumit să îl privim din exterior, și cu elegantul campus al universității cu același nume. 

Universitatea din St Andrews este cea mai veche dintre universitățile antice din Scoția și cea de-a treia cea mai veche universitate din Regatul Unit (după Oxford și Cambdrige). Universitatea cuprinde trei colegii (United College, St Mary's College și St Leonard's College), iar în prezent este cotată ca fiind cea de-a două universitate din Regatul Unit, fiind locul în care au studiat roialități, lideri politici și religioși, șase laureați ai premiului Nobel și Prințul și Duceasa de Cabdridge (William și Kate absolvind în 2005).

Deși un renumit centru universitar, orașul este cunoscut și pentru terenurile de golf St Andrews Links, locația fiind considerată "casa golfului", fiind unul dintre cele mai vechi cirucuite din lume, aici jucânu-se golf din secolul 15. Tot în această locație își are sediul Royal and Ancient Golf Club, unul dintre cele mai prestigioase cluburi de golf din lume. 

No comments: