January 30, 2019

Un ianuarie în Laponia sub luminiile nordului

Uneori e greu să facem cadouri, e greu să alegem ceva potrivit pentru persoanele dragi. Ne gândim adesea ce le mai putem oferi celor cărora le-am dăruit cadouri an de an sau celor care par a avea deja tot ce au nevoie... dar e important să ne gândim la ce viseaza aceste persoane dragi, ce i-ar putea face cu adevarat fericiți?

Cu aceasta idee în minte, i-am dăruit iubitului meu de Craciun în 2017 o scrisoare de la însuși Moșul. Acesta îi spunea că îl aștepta într-o mini vacanță la el acasă, în Laponia. La ce se refera mai exact? Ei bine, planuisem deja o vacanță la Cercul Polar! Știam că pe lista de dorințe a lui Calin se aflau luminiile Nordului, așa că am planificat o escapadă în nordul Finlandei. 

Cum ajungi în Laponia (Lapland)?

Laponia (Finlandeză) ocupă o întinsă suprafață din nordul Finlandei, iar cel mai important oraș din această zonă este Rovaniemi. Este o regiune rece, în care prima zăpadă poate cădea chiar la finele lui august, dar de regulă zăpada permanentă se așterne abia la mijlocul lui octombrie și ține aproximativ șapte luni. 

Noi am zburat direct în Rovaniemi, aeroport supranumit și "aeroportul lui Moș Crăciun" cu Norwegian, o companie aeriană locală, cunoscută ca fiind cea mai bună pe segmentul low-cost. Am zburat direct din Londra (Gatwick), iar zborul a durat 3 ore și 20 de minute.

Din păcate, din România nu sunt zboruri directe spre Rovaniemi, așa că dacă locuiți în țară, va trebui să alegeți un zbor cu escală, cel mai probabil în Helsinki.


Unde te poți caza în Laponia?

Dacă dorești să stai în Rovaniemi la un hotel de 5 stele, recenziile online recomandă Arctic Light Hotel unde prețurile încep de la 250€ pe noapte, dar dacă dorești ceva mai accesibil poți merge la hostelul Café Koti unde vei plăti cam 120€ pe noapte.
Noi am preferat să stăm în afara orașului și am ales un loc cu igluuri de sticlă, pentru a dormi sub aurora boreală (noi am stat la Arctic SnowHotel & Glass Igloos, dar sunt mai multe locuri similare în zonă).

Ce poți face în Laponia

Satul lui Moș Crăciun

Poți merge să explorezi satul lui Moș Crăciun unde poți chiar să îl vizitezi pe adevăratul Moș (vă jur că e cel mai autentic Moș pe care l-am văzut vreodată). Deși pare o activitate pentru cei mici, iar noi suntem ușor trecuți de perioada copilăriei, ne-am bucurat mult să îi trecem pragul. A fost o experiență foarte plăcută și chiar am păstrat pozele.
Acest sat este situat exact pe traiectoria cercului polar și tot aici se găsește și Poșta Oficială a Moșului, de unde noi am trimis vederi tufamiliei și prieteniilor dragi.


Luminiile Nordului

Dacă ai noroc de vreme bună, luminile nordului vor face toată această experiență de neuitat. Nu îți va mai păsa cât frig ai îndurat, cât ai plătit pentru această excursie sau câte escale ai făcut să ajungi aici, aurora te va impresiona negreșit.

Plimbarea cu sania trasă de câini

Cine nu iubește câinii husky? Dacă e cineva care nu iubește câinii în general... i-aș invita că închidă pagina aceasta. Nu aveam cum să ratăm ocazia de a merge cu o sanie tarsă de câini prin zăpada pufoasă așa că plimbarea aceasta a fost unul dintre primele lucruri de pe lista noastră. Parcul Husky e casa a peste 100 de căței superbi, iar la sania noastră au tras 14 dintre ei.

Dacă vă interesează plimbarea cu sania trebuie să știți că noi am fost la final de ianuarie și nu a fost nevoie să facem rezervare din timp: Plimbările încep de la 30€ de persoană, dar pentru mai multe detalii vă rog să consultați site-ul oficial (huskypark.fi).

Saună /  băi termale

Saunele finlandeze sunt recunoscute în întreaga lume și sunt perfecte după o zi rece, mai ales că soarele artic își face cu greu apariția. Regulile spun clar că e foarte important să faceți duș înainte de a intra în saună sau bazin, iar saunele au o politică strictă împotriva prosoapelor și a costumelor de baie. Pentru igienă, primiți un prospo de hârtie pe care să vă așezați (da, asta înseamnă că trebuie să intrați cum v-a lasat mama natură, dar saunele sunt separate pe sexe așa că faceți bine și vă conformați).

Gastronomia finlandeză

Poate nu sunt renumiți pentru gastronomie, însă finlandezii te pot impresiona cu preparare proaspete și aromate. Deși cea mai bună mâncare locală am mâncat-o în Helsinki, vorbind strict despre preparatele din Laponia, trebuie să vă spun că aici am mâncat cel mai bun somon gătit din lume.
Am luat masa în cele mai inedite locuri: într-un cort teepee (la Santa's Salmon Place) sau într-un local făcut în totalitate din gheață (la Ice Restaurant of Arctic Snowhotel) și am băut cockteiluri in Ice Bar.


Cât să stai in Laponia

Eu aș spune că 2/3 zile sunt suficiente pentru a descoperii aceasta zonă de la Cercul Polar. Noi am continuat vacanța cu un city break la Helsinki, dar despre acest vă voi povesti cu o altă ocazie.

Dacă doriți să vizitați Laponia, satul lui Moș Crăciun sau să admirați Aurora Boreală dintr-un iglu de sticlă și nu sunteți siguri ce aveți de făcut mă puteți contacta (prin commentariu aici sau un mesaj pe social media).

O zi minunată!

No comments: