June 8, 2013

Prăjitură de morcovi (delicioasă, fără gluten)

Nu am pregătit de mult timp o postare gastronomică şi pentru că acum am la cuptor ceva bun, m-am gândit să împart şi cu voi această reţetă delicioasă de prajitură de morcovi. Reţeta semănă la gust cu celebrul tort de morcovi, însă incredientele diferă puţin, varianta mea fiind o alternativă mai sănătoasă, fără gluten şi este totodată uşor de făcut.
Pentru început, avem nevoie de:
  • 250 grame migdale măcinate (ar fi perfect dacă aţi avea făina de migdale, însă eu nu găsesc niciodată, aşa că prefer să mărunţesc migdalele acasă cu un robot de bucătărie)
  • 2 morcovi răzuiţi, scurşi de suc
  • 120 ml ulei de măsline
  • 150 grame zahăr
  • 75 grame stafide rehidratate în rom
  • esenţă de vanilie
  • 3 ouă (recomand ouă de ţară, dar dacă nu aveţi posibilitatea, măcar free range)
  • jumătate de lămâie (coajă şi zeamă)
  • nucşoară
  • seminţe de pin
Prepararea e uşoară, aş putea spune chiar o joacă de copii. Dacă nu sunteţi prea talentate în bucătărie vă recomand să încercaţi această reţetă, nu prea aveţi cum să greşiţi :)

După ce v-aţi asigurat că aveţi toate incredinetele la îndemână, pre-încălziţi cuptorul la 180 de grade. Tot înainte de a începe prepararea propriu-zisă, rehidratăm stafidele într-o baie de rom.

Se adaugă zahărul în ulei şi se amestecă

Se adauga cele 3 ouă întregi şi esenţa de vanilie, bătând puţin cu telul până se formează bule de aer (un tel de mână este suficient, nu vom folosi mixerul pentru ca nu dorim o omogenizare perfectă precum la alte reţete)


În compoziţia obţinută adăugaţi nucşoara, morcovii răzuiţi, migdalele, stafidele şi coaja de lămâie. După omogenizarea incredientelor, adăugaţi şi zeama lămâii şi amestecaţi.
Migdalele măcinate
Morcovii se dau prin răzătoare și se storc de suc
La final, se pune în cuptorul încălzit şi se lasă 30-40 de minute la 180 de grade.

La sfărşit, testaţi aluatul cu o scobitoare, el trebuie să fie încă puţin lipicios, dar să vă dea impresia ca e făcut (nu mai are textură lipicioasă de aluat). După ce e gata copt aluatul, scoateţi tava şi lăsaţi să se răcească minim 10 minute înainte de a tăia din el.

Prajitura va fi puţin sfărmicioasă, însă delicioasă și veți simbți încă de la prima feliuță că această prăjitură are o aromă mai intensă decât variantele din comerț.

Ați mai încercat torturi-prăjituri cu morcovi? Eu vă recomand să încercaţi reţeta aceasta şi să îmi spuneţi părerea voastră.

12 comments:

Adelina Radu said...

nu am mai incercat pana acum, pare interesanta reteta

Adelina Radu said...

e foarte gustoasa :)

Adelina Radu said...

arata foarte fain!

Adelina Radu said...

cu morcov nu am mai mancat, dar cred ca as face de ce nu :)
ma enerveaza ca au scumpit cu 10 lei kg de migdale :(

Adelina Radu said...

Eu platesc 12 euro kg, deci cred ca stai bine :)

Adelina Radu said...

Au scumpit cu 10 lei, 10 lei nu exista cel putin in Romania un asa pret pentru migdale :D Era 49 de lei, vrac, acum 59 lei, pretul cel mai mic gasit si care sa ma multumeasca. Am vazut migdale crude care aratau ciopartite de parca au fost roase de soricei si erau mai ieftine, dar nu le-am vazut de calitate.

Adelina Radu said...

Eu zic ca o să iti placă :-) poti să o încerci :-*

Adelina Radu said...

Ah,inteleg acum,10 lei ar fi fost ft ok :-)

Adelina Radu said...

Pare delicioasa! :)

Adelina Radu said...

Este, te asigur!

Adelina Radu said...

Yummy! Si sora mea mi-a pregatit tort de morcovi aprox acum 3 sapt, a fost delicios! :D

Adelina Radu said...

Ah, da, ai spus tu ca sora-ta e mare cofetar mai nou!