December 14, 2011

Cosmeticele: prieten sau duşman?

  
Sursă foto: goodhousekeeping.com - istock
De o bună bucată de vreme am început să fiu mai atentă la etichetele produselor pe care le folosesc. Am devenit preocupată de incredientele din conţinutul cosmeticelor mele, învăţând să mă ţin la distanţă pe cât posibil de "sulfaţii", "parabenii" şi alţii inamici din gaşca lor, pentru a mă asigura că produsele cu care pielea mea intră în contact sunt bune şi nu urmează ca în timp, ele să-mi provoace mai multe probleme decât beneficii.  

Recent, un articol din presă (Adevărul) mi-a atras atenţia asupra acestui subiect şi vă invit să îl citiţi aici

Un fragment de text ne spune că "Zece din cele 18 eşantioane de produse cosmetice prelevate au fost găsite neconforme, deoarece conţineau plumb, arseniu sau crom, ca de exemplu pudra compactă "Qianyu", creionul dermatograf "Ruby Rose", trusa de farduri "Ruby Rose", fardul de ochi "Butterfly", fardul de obraz "Lemax", fondul de ten "Ruby Rose", fardurile "Miss Rose", potrivit ANPC."

Aşa dar, aveţi grijă ce produse puneţi în coşul de cumpărături. Nu vă orientaţi doar asupra preţului (fie el scăzut sau ridicat) sau brandului pt că ambele pot fi înşelătoare. Studiaţi puţin eticheta şi dacă timpul vă permite făceţi căutări în prealabil pe internet. Eu folosesc site-ul www.ewg.org, o bază de date a celor mai cunoscute cosmetice, site ce îmi oferă detalii despre conţinutul şi pericolele unui produs.

Ca şi exemplu, am să iau un exemplu banal, pe care îl folosim zilnic: gelul de duş. 
sursă foto:  http://www.thebodyshop-usa.com
Deşi nu sunt tocmai bio produsele The body shop, eu cumpăr adesea de la ei şi am să discut astăzi despre un produs pe care eu l-am văzut adesea la ei în magazine: Gelul de duş cu mango (The Body Shop Mango Shower Gel). Baza de date a cosmeticelor mai sus amintită îi oferă acestuia nota 7 (ceea ce nu e tocmai bine, avand in vedere ca nota semnifică pericolul reprezentat de produs pe o scară de la 0 la 10 şi e preferabil un punctaj cât mai mic).

Recenzia gelului de duş cu aromă de mango o găsiţi aici şi ne alerteză asupra riscului mare de alergii ce pot fi provocate de acesta. Se pare că perciolul de neurotoxicitate, alergii / imunotoxicitate sau alte efecte nocive ale acestui produs este dat chiar de aroma de mango, deoarece gelul a înregistrat cel mai mare scor nociv (8) la capitolul parfum. Acesta ar trebui să ne îngrijoreze dacă ne orientăm în alegerea produselor după miros şi nu după etichetă. E drept că şi eu ador parfumurile proaspete şi am o grămadă de geluri de duş, dar încerc să fiu cât de atentă pot. 

Am încercat să caut rapoarte similare şi despre alte produse pt. duş. Din păcate, nu am găsit decât 2 geluri de duş marca Yves Rocher puţin mai vechi, iar acestea înregistraseră nota 6. Nu e excelent, însă e mai bine!

Alte produse cu note bune din categoria geluri de duş ar fi:

  • Weleda Calendula Shampoo & Body Wash (care a primit nota 5, raport aici, îl găsiti de cumpărat aici)
  • Weleda, Pomegranate Creamy Body Wash (care a avut ft multe recomandări pozitive pe internet, are un raport de nota 6 aici şi îl puteţi găsi aici)
  • Kiss My Face, Exhilarating Bath & Shower Gel, Wild Mint & Citrus (a obtinut nota 4, raport aici şi se poate cumpăra aici)
  • Nature's Gate Hemp Velvet Moisture Body Wash (personal, folosesc produsele acestei firme şi sunt mulţumită. Raportul acestui gel de duş ce a primit nota 4 îl găsiţi aici şi îl puteţi achiziţiona la un preţ ft. bun aici).
Celor ce doresc să facă comenzi de iherb.com, le amintesc că pot obţine de la mine o reducere de 5$, folosind codul promoţional adu995.




1 comment:

DOPE Beauty said...

Nici nu stiu ce sa mai zic:)

Multumesc de vizita!:)

O seara faina iti doresc:D Te mai astept pe la mine!:D Pupici!