March 13, 2019

Iarna în Helsinki

V-am scris ultima dată despre aventura noastră din nordul Finlandei, de la Cercul Polar. Deși ne-am simțit foarte bine în Rovaniemi, am decis să vizităm și Helsinki-ul înainte de a ne întoarce acasă.

Cum ajungi în Helsinki?

Venind din Rovaniemi, noi am ales un zbor intern cu Norwegian, o companie low-cost de care suntem foarte mulțumiți. Prețul pentru un zbor intern a fost de acea dată 30 de euro de persoană, iar zborul a durat 1 oră și 20 de minute.
Din Romania găsiți zbor direct din București cu BlueAir. Pe perioada de iarnă zborurile încep de la 50 de euro (pe segment), fiind mai scumpe vara (de la 90 de euro pe segment). Dacă locuiți în vestul țării, presupun că preferați să zburați din Budapesta de unde puteți alege un zbor cu Norwegian, pentru prețuri începând de la 60 de euro pe zbor (tarifele aici rămânând constante pe tot parcursul anului).

Unde te cazezi în Helsinki?

Dacă doriți un hotel de 5 stele puteți alege Hotel Lilla Roberts cu prețuri începând de la 200 de euro pe noapte, iar dacă doriți ceva mai accesibil Scandic Meilahti Hotel oferă camere la 100 de euro. 

Noi am ales Clarion Hotel și ne-a plăcut foarte mult. Camerele au un design foarte plăcut, micul dejun e superb, iar piscina de la ultimul etaj e demențială! Ca să nu mai spun ca are saune încăpătoare din care puteți admira orașul de la înălțime!

Unde mănânci în Helsinki?

Dintre toate locurile la care am mâncat, cel mai mult mi-a plăcut la Pompier ESPA. Restaurantul oferă preparate moderne, gătite la perfecție. Aveți de ales dintr-un meniu variat, iar prețurile sunt justificate de calitatea mâncării (un meniu cu 3 feluri e 39 de euro, unul cu 4 e 44 euro, iar unul cu 5 e 49 de euro). Nouă ne-a plăcut foarte mult, iar daca sunteți 'foodies', cred că vă va atrage.

Dacă dorești o pauză relaxantă, îți recomand să treci pe la Kissakahvila Helkatti, o drăguță cafenea cu pisici. Nu e deloc un secret faptul că ador cafenele cu pisici și chiar sunt în proces de a deschide una în Londra, dar asta nu mă face deloc să cosider locul acest concurență ci mai mult un loc cu oamenic are simt și gândesc la fel ca mine.

Ce faci în Helsinki?

Pentru început vă recomand să luați orașul la pas. Chiar și în ianurie, când termperaturile erau destul de scăzute, noi am reușit să vedem întregul oraș plimbandu-ne.

Transportul local

Transportul local e destul de accesibil și ușor de folosit. Un bilet cumpărat din autobus e 3,2 euro, unul luat de la automate este 2,9 euro, dar cel mai avantajos este să vă cumpărați biletele prin aplicația firmei locale de transport (HSL app - link aici, un card bancar este necesar). Noi am folosit aplicația fără probleme: când am urcat în tramvai am activat biletul virtual (care se vinde în app la prețul de 2,2 euro) și asta a fost tot. Singurul incovenient e ca trebuie să fi sigur că ai suficientă baterie pentru asta (și bineînțeles, acces la date mobile).

Sibelius Park


Kamppi Chapel of Silence

Kamppi este probabil cea mai originală biserică în care am fost vreodată. Supranumită "Capela liniștii", această biserică luterană arată precum un vapor de lemn. Interiorul este simplu și e locul perfect pentru a te reculege și ați găsii liniștea interioară.

Temppeliaukio - The Rock Church

Biserica Temppeliaukio, supranumită Biserica de piatră impresionanta clădire este construită în stâncă și are o acustică deosebită. Intrarea costă 3 euro.

Allas Sea Pool

Piscina publică Allas Sea Pool este foarte frecventată de localnici. Strandul e în aer liber și veși găsi atât bazine cu apă caldă (27 de grade) cât și bazine cu apă de mare, care sunt mai exact secțiuni îngrădite în mare, deci apa e destul de rece (în ianuarie fiind de 0-5 grade). În ciuda tuturor acestor factori, strandul era destul de plin, iar oamenii înotau relaxați chiar și în cele marine.
Intrarea pentru adulți costă 14 euro și locul e deschis până târziu în noapte așa că vă recomand să mergeți seara, pentru a vă relaxa după o zi de explorare.

Cathedrala Uspenski

În apropierea piscinei Allas se găsește Catedrala Uspenski. Aceasta este principala catedrală ortodoxă din Finlanda si poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

Dacă doriți să mergeți la Helsinki și aveți întrebări, lăsați-mi un comentariu aici sau pe Instagram și voi încerca să vă dau cât mai multe detalii.

No comments: