October 12, 2013

O postare de suflet, o aniversare deosebită - La multi ani Oradea!

Sursa: arhiva personală
Astăzi este o zi deosebită în sufletul meu! O zi care pentru marea majoritate nu înseamnă nimic, însă pentru mine și alți 200,000 de oameni e o zi de sărbătoare: ziua orașului Oradea!

Fie că sunt în Cipru, fie că mă plimb pe alte continente, inima mea știe că oricât de bine îmi e și oricât de frumoase sunt locurile pe care le văd: acasă e doar acolo, în Oradea! Mă consider naționalistă, fără a fi o extremistă, dar mai mult decât atât mă simt din tot sufletul orădeancă! Sângele meu e jumătate moldovean (tatăl meu fiind născut în Fălticeni și crescut în Botoșani) și deși am tot respectul pentru acele locuri absolut superbe, eu sunt și mă simt căt se poate de adeleancă.

E drept că nu prevăd în viitorul apropiat să mă relochez în țară deoarece mai sunt multe locuri de desocoperit, multe proiecte de dus la bun sfârșit și multe oportunițăți de abordat, dar știu că va veni o clipă când mă voi întoarce acasă, iar acasă nu poate fi alt oraș decât Oradea! Sunt unul dintre acei români care la întrebarea "mai ai de gând să te întorci în țară?" - nu zăbovește prea mult, ocolind un răspuns, eu spun: "da, categoric!". De cele mai multe ori am parte de reacții dezaprobatoare la acest răspuns, dar eu știu că decizia mea e cea mai bună, pentru că e reflectată și în fond, asta e ceea ce îmi doresc.

Dar să vă arat puțin de ce iubesc așa mult Oradea. Dincolo de a fi or;ul meu de suflet, Oradea are un teatru superb:
  • o promenadă rafinată

  • ștranduri deschise tot timpul anului
Sursa: http://www.flickr.com/photos/djbulibasa/

  • un superb palat baroc
Sursă: ro.wikipedia.org

  • o impresionantă catedrală catolică
Sursă: commons.wikimedia.org

  • un șir al canonicilor

  • un Palat al Vulturului Negru
Interiorul Palatului
 Vulturul Negru
Sursă (ambele): commons.wikimedia.org


  • o primărie grandioasă
Sursă: ro.wikipedia.org


  • o cetate cu tradiție

  • la 9 km de Oradea se află Băile Felix, o stațiune recunoscută pentru apele termale și nuferi (parte a zonei metropolitane Oradea)

  • insitiții de învățământ renumite (acesta e iubitul meu liceu)
Sursa: commons.wikimedia.org


  • un deal, numit Ciuperca ce oferă o splendidă panoramă atât ziua, cât și noaptea

  • o fundație ce are grijă de animăluțe și oferindu-ne un oraș fără căței vagabonzi

  • o conexiune la internet excelentă și Wi-Fi mai peste tot (chiar și în locurile publice)
Sursa: http://www.rcs-rds.ro/
Dar mai presus de toate, Oradea e locul unde e familia și prietenii mei, e acasă!

Astăzi mi-e dor de orașul în care am crescut, mi-e dor de festivalul Toamna Orădeană și abia aștept Crăciunul să pot revedea urbea de pe Crișul Repede.

Pentru toți aceea care încă mai cred că în România e rău, pentru cei care mai cred că suntem cea mai coruptă și înapoiată țară nu pot decât să că vă invit să vă plimbați puțin pentru a vedeți și alte locuri înainte de a judeca. Și nu îmi spuneți că e nevoie de bani pentru a vedea lumea, e nevoie să îți dorești! Știu oameni care au strâns bănuți 2 ani și au vizitat o mare parte din Asia cu 1000e în buzunar. Nu spune nimeni că trebuie să dormi la resorturi de lux, dar o astfel de expereința culturală merită sacrificiul, deoarece înveți să apreciezi mai bine tot ce ai!

Sursa: arhiva personală
Din păcate, mulți români au "talentul" de a vedea doar ce e negru, de a critica și blama, însă acești oameni sunt cei care de cele mai multe ori stau cu mâna în sân, fără a încerca să îmbunătățească cu ceva situația și așteaptând ca altcineva să facă totul pentru ei. Nu ei sunt devină, ci Băsescu, Ponta, X-ulesc, șamd. Sunt cei ce nu fac voluntariat, nu ies în stradă să își ceară drepturile, nu se implică în organizații non-profit, pentru că vor totul să fie perfect de la sine, iar ajutoare de la stat să vină pe tavă.

Eu nu blamez România, ba chiar cred în țara mea, iar în ciuda faptului că mai avem mult de muncit sunt sigură că vom reuși! Cel puțin, speranța mea moare ultima!

LA MULȚI ANI ORADEA!

3 comments:

Adelina Radu said...

Si eu mi-am dorit ft tare sa pun poze realizate de mine, mai ales ca sunt apsionata de fotografie, insa sunt pe un laptop vechi si nu am reusit sa le gasesc.

E probabilc a tu sa fi fost in zona centrala (pietonala Republici), iar dupa aceea sa fi trecut Crisul ca sa ajungi la statuie :) Si da, e statuia lui mihai Viteazu!

Adelina Radu said...

Am avut ocazia sa vizitez Oradea si, intr-adevar, e un oras superb. La multi ani, Oradea cu intarziere si pupici, Adelina!

Adelina Radu said...

Ma bucur enorm ca ti-a placut. E singurul loc in care ma simt acasa! (Sciind asta imi vine in minte ultima piesa a lui Smiley)