November 25, 2011

Egalitatea sexelor

Muncă de femeie/ Muncă de bărbat
Sursa foto: lovestruckguru.com 


Întodeauna m-au deranjat aceste două sintagme. Nu mă declar o feministă convinsă, însă cred cu tărie în egalitatea dintre sexe. Cred că nu este nimic ce noi ca femei putem face, iar bărbaţii nu şi vice-versa. Ştiu că mulţi nu mă vor aproba, însă îmi susţin vehement puctul de vedere.

Acum câteva săptămâni, discutam cu o prietenă despre ultimul reâncensământ ce a bătut la uşa României. Andrea îmi spunea atunci despre o întrebare „vitală” pentru statisticile naţionale: cine este capul familie dumneavoastră?

Aşa cum a punctat şi ea în articolul acesta, întrebarea este ilogică şi lipsită de bun simţ în secolul 21, când femeile muncesc cot la cot cu bărbaţii iar cuplurile îşi împart atribuţiile în funcţie de cine are mai mult timp să facă X lucru nu cine e mai puternic sau în stare să îl facă.

Forţa fizică astăzi nu îşi mai are importanţă în afara sălii de sport aşa că nu înţeleg de ce unii dintre noi se mai ghidează astăzi după noţiuni învechite? Pe mine mă scoate total din sărite afirmaţia „asta e treabă de bărbat”!

Iar acum să vă explic de unde a pornit înverşunarea aceasta în mine: astăzi la noi în birou e zi de făcut bradul.

Vinerile sunt relativ lejere la noi la muncă, aşa că jumătatea creştină a firmei şi-a luat în serios atribuţia de a decora biroul conform principilor religioase. La un moment dat, am decis să punem arhicunoscutul pom de Crăciun pe o mică măsuţă, pt. a se vedea mai bine. Când să pun mâna pe brăduţ pt a realiza mega-operaţiunea, sunt oprită de o colegă prin afirmaţia: „nu, nu îl atinge! asta e treabă de bărbat, mă duc să chem pe cineva!”. Normal că am ignorat-o şi până să vină masculul, am mutat eu „colosul” artifical (de cca 4-5 kg) pe măsuţa respectivă. Ţin să menţionez că nu am făcut hernie în urma acestei operţiuni , deşi dacă stau să ma gîndesc, m-am antrenat în secret la sală pentru operaţiunea „bradul”!

Iar pentru că povestea nu ar fi îndeajuns de savuroasă dacă s-ar termina aici... a sosit masculul! Intimidată de ferocitatea sa (cam pute’ – să îmi fie cu iertare), i-am cedat dreptul de a face parte din operaţiunea „bradul”. Dânsul a considerat că măsuţa noastră e prea înalta, prea nu ştiu cum, iar cea din biroul său e mai bună (veşnicul complex)! Aşa că i-am cedat locul, lasîndu-l să îşi exercite forţa. Dar dânsul, ce face? Când să pună mâna pe brad:  îl apucă inteligentu’ tare de mijloc (FIY – brazii artificiali de calitate proastă au un mecanism de susţinere cam deficitar) şi-l zgâlţîie bine de se desface tot pomul artificial şi îi pică în cap! A trebuit să desfacem iar bradul şi să îl refacem... el stricase tot! Scuza sa a fost că nu e creştin şi e primul brad de Craciun pe care pune mâna... dar eu vă spun că prostia nu are religie.

În final, vă rog a nu se înţelege că am ceva cu sexul masculin. Ador bărbaţii din viaţa mea: tati meu e un super-erou, iar iubitul... cel mai bun iubit din lume (dar asta e altă poveste). Singurul lucru care mă enevrează sunt stereotipiile acestea învechite. Eu ştiu că nu pot să cer pre mult de la o naţie care încă îşi acoperă nevestele de zici că-s costumate în luptătorii ninja – că de abia le vezi ochii – , da’ totuşi.. cu mine nu vă merge!



13 comments:

Anonymous said...

Îmi place la nebunie modul în care ai punctat problema :)) Din păcate sunt mulți bărbați care se intimidează dacă o femeie face ceva mai "greu", să zic așa și normal trebuie să își evidențieze masculinitatea. Ceea ce ei de regulă nu realizează, e cât de stupidă e faza ... Ca și în cazul de față. Tind să cred că în majoritatea statelor civilizate, unde femeile au drept de vot de câțiva ani buni, ele tot sunt văzute ca simple casnice, gospodine, suflete care trebuie apărate etc. Stereotipiile dispar greu din păcate ...

Unknown said...

Nu discriminez muierile pe nicaieri cu o exceptie. Consider ca ar trebui sa se axeze putin mai mult pe cratita:))

Adelina Radu said...

Ar trebui sa le multumesti femeilor din viata ta (probabil mama in cazul asta) daca ti se gateste si sa nu faci afirmatii de genul.

Probabil tu ai fost educat cu conceptia asta si nu are rost sa iti explic de ce gresesti. Eu am avut norocul unor parinti mai "open minded" care si-au impartit in mod egal atributiile si m-au crescut la fel.

Gatesc cu cea mai mare placere barbatilor din viata mea, insa daca mi se cere asta pentru ca sunt "femeie" ripostez. Daca prietenul meu ar gandi asa... ar muri de foame!

Si aici este vorba de acelasi lucru precum am punctat mai sus: e nevoie de respect!

Unknown said...

n-am zis ca nu respect doar ca aici e vorba de altceva. "Ei" ii place sa gateasca, mie sa manc deci ne completam :))

Unknown said...

egalitate :) fiecare face ce-i place. E vina mea te pomeni ca ii place in bucatarie :P

Adelina Radu said...

Dacă o face din plăcere, e ok din punctul meu de vedere. Însă nu îmi place ideea de a pretinde femeilor să se ocupe exclusiv de gătit, iar din afirmația ta cam așa reieșea.

AnaOltean said...

O disputa de genul am avut si noi in gasca noastra de prieteni de aici . Normal ca Barbatii sustineau tare si mare ca femeilor le e mult mai usor in viata asta decat barbatilor si se simteau foarte ofensati din punctu acesta de vedere. Faptul ca la un interviu pentru sale advisor e mai bine privita o femei care arata bine decat un barbat care din parerea lor nu au cum sa egaleze farmecele unei femei. Desi eu i-am contrazis si le-am dat ,,n,, exemple in care pe un post de sale negotiator sunt preferati barbatii. A venit si vorba, normal ,despre mult discutata nastere prin care o femeie e nevoieta sa treaca. SI cum era de asteptat raspunsul barbatilor a fost ca ''nu stii tu cum e sa iti rupi un picior, tibia sau orice alt os , la fotbal''. Ideea era ca ei sustineau tare si mare ca nu si nu, femeilor le e mult mai usor in viata. Probabil au si ei dreptate si nu ii condamn , pentru ca hai sa fim sinceri, cu farmecele unei femei nu te pui .!

Flavia said...

tare faza cu "prostia nu are religie" :))
Uau ce subiect controversat ai ales, ca sa nu mai spun si ce polemici poate sa starneasca :P

Eu sunt mai mult decat de acord cu tine la faza cu impartitul atributiilor in casa, atata vreme cat ambii lucreaza, insa... nu am fost niciodata fan al miscarii asteia din simplul motiv ca suntem f diferiti (noi, babatii si femeile) atat fizic, cat si psihologic.

In general, o femeie nu poate sa aiba puterea fizica a unui barbat si pentru mine asta e un lucru bun, sincer, nu mi-ar placea sa fiu in stare sa-mi ridic prietenul in brate :)) Uneori, chiar daca si eu ma pot descurca cu o anumita greutate, imi place sa il las pe el sa rezolve problema, situatie care e pt mine win-win: el se simte masculin, iar eu sunt multumita ca este si el multumit si nici nu risc vreo hernie :)).

Pe de alta parte, in general, un barbat nu poate sa aiba taria pe care o are o femeie; exemplu: toleranta f mica pe care o au la durere, de care stim cu totii :)). Ca sa nu mai spun de taria morala. Cred ca nu e tocmai intamplator ca noi, femeile, suntem cele care dam nastere copiilor.

Concluzie: total de acord cu egalitatea profesionala si casnica, insa "egalitatea sexelor" ma indoiesc ca va exista vreodata. Personal nu imi doresc asa ceva, suntem diferiti si este f frumos: femeile trebuie sa fie delicate si feminine, iar barbatii masculini si (aparent) puternici :P

Annamaria Rakoczi said...

Foarte fain articolul :D Chiar imi place :P Cat despre mentalitatea asta invechita a barbatilor preistorici...screw it! :))

Adelina Radu said...

@AnaOltean - după cum am spus și în articol, nu încerc să pun pe un piedestal femeia. Totuși, în ceea ce privește nașterea nu le pot da dreptate. Chinul fizic și psihic depășește cu mult o accidentare la fotbal, deși unii tind să se plângă mai mult decât s-ar justifica.
@Flavia - situația e diferită atunci când făcem ceva voluntar (pentru că timpul unui îi permite de exemplu) sau ne delegăm sarciniile fizice în casă pentru că așa vrem, pe mine mă intrigă însă să fim catalogate slabe sau gospodine din start, pornind de la o premisă ridicol de înapoiată

Anonymous said...

Sunt de acord cu cele scrise... egalitate intre sexe. Dar cateodata noi, femeile, credem ca le putem face pe toate (nu zic ca nu putem) si ignoram barbatul de langa noi. Chiar daca nu avem nevoie de "mascul" sa ne ajute sa mutam o bucata de mobila, sau o cutie cu nu stiu ce, cred ca e frumos sa ii facem sa se simta importanti, si sa le cerem ajutorul din cand in cand, nu pt ca este o treaba de "barbat", ci pentru ca ne place sa lucram in echipa :)

I.R. said...

Mai conteaza egalitatea intre sexe cand vinerea e zi scurta:)

Adelina Radu said...

@ I.R. - nu inteleg ideea. Ce legatura are vinerea cu asta?